Masterclasses

Kies hier een masterclass voor jouw bestuur, team of organisatie.  

Onderzoekend leiderschap

Het dagelijks werk van bestuurders en leiding- gevenden wordt gedomineerd door een steeds complexer wordende stroom van vraagstukken. Het onderscheid tussen gewone vragen en complexe vragen wordt niet of nauwelijks gemaakt. 

Problemen los je op, complexiteit ga je aan. Dat aangaan vraagt om de kracht, die in het niet-weten zit, optimaal aan te wenden. In je eigen leiderschap, in je team of organisatie, in grotere maatschappelijke context.

Door het constructief inzetten van jouw nieuwsgierigheid, zal je beïnvloedings- en interventievermogen vergroten. Je leert werken aan actuele vraagstukken uit jouw praktijk vanuit de tien principes van onderzoekend leiderschap. 

De kunst van voorwaarts vragen

Wat als je een beter antwoord op je meest complexe probleem zou kunnen genereren door op een andere manier te vragen?

Het stellen van de juiste vragen op het juiste moment is de meest effectieve interventie is om beweging te veroorzaken. Veel van onze vragen zijn verkapte adviezen of meningen. Alleen wanneer we bekwaam worden in de vragen die we stellen, komen we voorbij aan de vragen die het systeem heeft gecreëerd.

Ik onderzocht drie jaar lang de houding en inhoud die hoort bij vragen, die vooruitgang teweeg brengen. Onder andere via mijn podcast onderzoek Ask it Forward. In deze masterclass leer je in een dag voorwaarts vragen toepassen in jouw praktijk.  

Onderzoekend toezicht houden

Toezicht houden bestaat uit mensen die zicht houden op andere mensen. Maar hoe houd je zicht op of de organisatie nog doet waarvoor hij bedoeld is?

De eisen voor compliance rijzen de pan uit. Aan regelgeving geen gebrek. De ware belofte en het ware risico voor organisaties, speelt zich echter af in en tussen mensen.

Zicht houden vraagt om het kunnen stellen van de juiste vragen, om verbinden van verschillende perspectieven en het uitstellen van oordeel om tot weloverwogen oordeel te komen. DIt alles begint bij de onderzoekende houding. Voor de toezichthouder van de toekomst geen luxe, maar noodzaak. 

In deze masterclass leer je de praktijk van onderzoekend toezicht houden. 

Tevoorschijn Luisteren

Tussen horen en luisteren zit een wezenlijk verschil. Wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen, kan er werkelijk verbinding ontstaan.

Luisteren is meer dan horen wat er gezegd wordt.  Hoe meer we denken te weten wat de ander bedoelt, hoe minder we de ander horen. 

In deze masterclass openen we de grootste toegang naar verruiming van wijsheid. Je leert luisteren naar binnen en naar buiten, tegelijkertijd. We verleggen de focus van luisteren naar woorden, naar observeren van dat wat we zien en tussen de zinnen door horen. Aan het eind van de dag kun je op vier niveaus luisteren.

Onderzoekende ontmoeting

Verreweg de grootste impact op de kwaliteit van onze veranderingen, komt voort uit ‘hoe’ we elkaar ontmoeten. Toch richten we ons in onze overleggen grotendeels op het ‘wat’ van de agenda. We verheerlijken kennis en content is key. Maar van ‘hoe elkaar te ontmoeten om voortgang te maken op complexe vragen’ hebben we weinig kaas gegeten.   

In onderzoekende ontmoeting brengen we complexe kwesties in beweging met ’the whole system in the room’. Alles in is erop gericht om belanghebbenden bij het vraagstuk aan te spreken in de diepste lagen van hun nieuwsgierigheid.

Wil je leren hoe de impact van jouw team overleg, interne bijeenkomsten of stakeholder overleggen te vergroten? Klik op de knop.

Dialoog begeleiden

Een (goed geleide) dialoog is een effectieve manier om tot betekenisvolle uitwisseling van ervaring en kennis te komen. Alleen zo kunnen we vernieuwende perspectieven vinden op onze vraagstukken.

Dialoog gaat niet over winnen of verliezen (discussie) of over de ander overtuigen (debat). In dialoog gaat het om het opdelven van de vooronderstellingen die ten grondslag liggen aan een mening of opvatting.

In deze twee-daagse leer je context creëren voor dialoog. Je doet ervaring op met de dialogische houding en leert werken met een structuur, die op veel vraagstukken toegepast kan worden. We nemen een diepe duik in de rol van begeleider. Aan het eind heb je ervaren wanneer interveniëren nodig is en wanneer juist niet. 

Respons-ability in realiteit

Verreweg de grootste beperking van onze wijsheid is onze neiging tot direct reageren. In ons primair reageren is het primitieve deel van onze hersenen aan het werk.

Of eigenlijk zichzelf als een langspeelplaat aan het herhalen. Want dat wat we vinden komt voort uit onze oude ervaringen. 

Leren responderen is leren antwoorden met aandacht. Op wat zich hier en nu aandient, met alles dat er is. Je leert werken vanuit een zekere twijfel, die nodig is om afstand te maken tussen stimulus en respons. In die afstand leren je waarnemen vanuit je zintuigen en kiezen voor wie je in dat moment wilt zijn.

Wil jij je verantwoordelijkheid leren nemen, met aandacht voor het hier en nu? Vraag een gesprek aan via de knop hieronder.